Trappan känns lite smal…

Ill trappa.ai

Som på den flesta andra hus i trakten från den här tiden, så är trappan som leder upp till övervåningen väldigt trång. Bredden mäter ca 70 cm och hur man fick upp alla sängar och alla andra möbler är för mig en gåta. Dessutom är balustraden på övervåningen så låg att man nästan snubblar över den och risken att ramla ner känns obehagligt hög. Trappan byggdes innan huset byggdes ut och man ville inte ödsla större yta än nödvändigt på den. Trots det känns den väldigt trång och lite för liten för ett hus på över 130 kvm. Hallen på andra våningen räcker inte riktigt till. På något sätt blev både trappan och hallen för trång när man byggde till på slutet av 20-talet.

Även om trappan i en sommarstuga från 1910-talet inte är byggd som ett monument och statusobjekt, utan snarare som ett medel att ta sig från en våning till en annan, är det viktigt att den nya trappan länkar till den gamla. Tanken jag har är att trappan ska kännas rimligt stor och proportionerlig till det hus som står där nu, vara funktionell och samtidigt kännas som om den kunde ha stått där från början.

Självklart måste man tänka till innan man sätter in en ny trappa. Var ska den starta och var ska den mynna ut? Finns det några nackdelar med den nuvarande placeringen som kan fixas och undvikas utan att för den skull missa de naturliga och trivsamma egenskaperna som den gamla trappan har? Hur är det med ljusflödet och trappans placering? Man får inte glömma profilerna och ledstången. Den nya trappan ska kännas naturlig.

En tanke som jag har är att trappan ska svänga 90 grader åt höger, och inte 180 grader som den gör nu. Med ett relativt litet ingrepp skulle man kunna flytta en vägg till ett av sovrummen och därmed skapa en rymd i den övre hallen som skulle kännas trevlig. En visuell ljusgata skulle skapas och hallen skulle vinna mycket på det.

Sagt och gjort! Den nya trappan på plats i en bättre anpassad storlek, en bättre proportionalitet och likadana trappnosar som den förra!

Ill trappa efter.ai